Így égesd ki klasszikus módon a vas serpenyődet.

Ha egy új vas serpenyő került a konyhádba, fontos, hogy első használat előtt kiégesd. Ez a művelet nemcsak a tapadásmentes réteg kialakításához szükséges, hanem segít megvédeni a serpenyőt a korróziótól is. A nyers vas felületén apró, szabad szemmel láthatatlan egyenetlenségek vannak, amik miatt az ételek könnyen odaragadnak. A kiégetés során ezekre a mikroszkopikus résekre zsiradék ég rá, ezzel kialakítva egy simább, természetes védőréteget.

A következő módszer a hagyományos, bevált recept szerint történik, amit a német TURK gyártó ajánl. Igaz, kicsit időigényesebb, mint a modern eljárások, de cserébe tartósabb és megbízhatóbb felületet kapsz. Ha hosszú távra tervezel a serpenyőddel, ez a módszer az igazi!

Hagyományos kiégetés menete – így csináld

  • Először alaposan mosd el a serpenyőt kézzel, meleg vízzel és mosogatószerrel, hogy eltávolíts minden gyári védőréteget vagy szennyeződést.
  • Szárítsd meg teljesen, majd tedd fel a tűzhelyre, és önts bele bőven olajat.
  • Adj hozzá egy jó adag krumplihéjat és sót – úgy, hogy nagyjából a serpenyő feléig érjen a keverék.
  • Melegítsd közepes lángon, és figyeld, ahogy a krumpli és a só fokozatosan sötétedni kezd. Először megpirulnak, majd feketére sülnek.
  • Amikor már sötét a tartalom, kapcsold le a tűzhelyet. Érdemes szellőztetni, mert ilyenkor enyhén füstölhet is.
  • Hagyd teljesen kihűlni, majd öblítsd el tiszta vízzel – vegyszert innentől már ne használj!
  • Szárítsd meg, és kenj bele egy vékony réteg olajat, amit papírtörlővel egyenletesen eloszlatsz a belső felületen.

„Egy jól beavatott vas serpenyő igazi kincs – minden használattal csak jobb lesz, és évtizedekig megbízható társad marad a főzésben.”

 

Tippek a tartós tapadásmentes réteghez

  • Sose áztasd vízben, és ne tedd mosogatógépbe.
  • Használat után, ha maradt rajta ételmaradék, kapard le vagy öblítsd le langyos vízzel – vegyszerek nélkül.
  • Mindig töröld szárazra, majd cseppents bele kevés olajat, amit papírtörlővel eloszlatsz a belsejében – így megelőzheted a rozsdásodást.

A klasszikusan kiégetett vas serpenyő nem csak egy eszköz – idővel egyre jobb lesz, és hűséges társsá válik a konyhában. Néhány perc törődés minden használat után, és cserébe nem kell évente új serpenyőt vásárolnod.

Nézd meg vas serpenyőnket itt: https://skandinavotthon.hu/termek/palacsintasuto-vas-22-cm-retro/

EDÉNYEK ÉS SERPENYŐK

error: Content is protected !!